Suomalainen urheilujohtamisen osaaminen näkyvästi esillä Guangzhoussa Etelä- Kiinassa

Liikunta- ja urheiluorganisaatioiden kehittämiseen keskittynyt symposium Kiinan Guangzhoussa kokosi yhteen suomalaisia ja kiinalaisia asiantuntijoita sekä alan opiskelijoita. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Sport Business School Finlandin ja Guangzhou Polytechnic of Sportsin (GPS) yhteistyössä järjestämässä seminaarissa olivat esillä muiden muassa Veikkausliiga, Susijengi, urheiluteollisuuden kehitysnäkymät, nykyaikainen urheilumarkkinointi sekä alan kansainvälinen koulutusyhteistyö erityisesti kiinalaisesta näkökulmasta. Kiinnostus yhteiseen kehittämiseen kaikilla käsitellyillä alueilla oli aidosti molemminpuolinen.

kiina symposium 1

Kiinalais-Suomalaisena yhteistyönä toteutettu 2017 Symposium on Sports Industry Development on ensimmäinen alan kansainvälinen tapahtuma tällä alueella ja siihen osallistui 300 Guangdongin provinssin liikunta- ja urheilualan päättäjää, asiantuntijaa sekä opiskelijaa. Suomalaisista puheenvuoroista vastasivat Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa, Suomen koripalloliiton yhteyspäällikkö Vesa Walldén, Lahden ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Heidi Freundlich sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtorit Vili Nurmi ja Risto Rasku. Esityksistä erityisesti suomalaisen urheiluliigan toiminnan kehittäminen ja koripallon nosteen hyödyntäminen fanien kanssa tehtävällä yhteistyöllä olivat kiinalaisille kuulijoille kiinnostavia esimerkkejä. Katsaukset nykyaikaisen urheilumarkkinoinnin trendeihin, tietojohtamisen hyödyntämiseen urheiluorganisaatioiden toiminnassa sekä terveysliikunnan merkitys kansalaisten hyvinvoinnissa antoivat nekin kiinalaisille kuulijoille uusia näkökulmia.

Kiinalaisissa puheenvuoroissa oli yhteisenä nimittäjänä kiinnostus kehittää koko toimialaa yhä merkittävämmäksi osaksi taloutta. Hong Kong-Macaon -lahden alueen strategisessa kehittämisessä urheiluun ja liikuntaan liittyvät investoinnit on nostettu keskeisiksi. Pekingissä järjestettävät vuoden 2022 talviolympialaiset ovat jo avanneet markkinoita suomalaisille toimijoille, mutta kiinnostus alan toiminnan kehittämiseen myös Etelä-Kiinassa on suuri.

Erityisen kiinnostavia mahdollisuuksia suomalaisesta näkökulmasta avasivat GPS:n johtaja DeMin Huang, jonka mukaan yhteistyö tulee olemaan yhä merkittävämmässä roolissa myös tulevaisuudessa oppilaitoksen monipuolistaessa ja kansainvälistäessä opintotarjontaansa. Yritysjohtaja WeiQuan Li puolestaan ilmoitti puheenvuorossaan olevansa etsimässä suomalaisia yhteistyökumppaneita niin asiantuntija- ja opiskelijavaihtoon kuin kahdenväliseen liiketoimintaankin. Suomalaiselle osaamiselle ja suomalaisille brändeille on hänen mukaansa olemassa valmis kysyntä, johon olisi hyvä vastata määrätietoisesti ja nopeasti.

"Tapahtuma oli onnistunut kokonaisuus. Esittelimme kiinalaisille kiinnostavia aiheita, joiden pohjalta voimme jatkaa yhteistyötä ja neuvotella uusistakin projekteista. Tähän työhön uudet kumppanit ovat tervetulleita", tilaisuuden suomalainen pääjärjestäjä, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Kari Puronaho kertoo. Myös tapahtumaa isännöivän kiinalaisen GPS:n rehtorin MaoSheng Kongin mukaan symposium oli erinomainen aloitus toistuvaksi aiotulle toimintatavalle. Ensi vuoden tapahtuman valmistelu aloitettiin välittömästi. Suomalaiset järjestäjät kutsuivat osallistujat mukaan marraskuussa Helsingissä järjestettävään Future of Sport Marketing –seminaariin, joka muodoltaan ja sisällöltään toimi myös tämän tapahtuman esikuvana.

Seminaari oli osa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja GPS:n vuosina 2011-2020 toteutettavaa yhteistyökokonaisuutta. Tapahtuman tavoitteena oli tukea koulutusvientiä, osaamisen vaihtoa ja tapahtumayhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä. Opetushallitus tukee hanketta 2016-2018.

 

Lisätietoja:

Kari Puronaho

yliopettaja

Sport Business School of Finland, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Vierumäen yksikkö

etunimi.sukunimi@haaga-helia.fiRecent News